O hodvábe

Priadka morušová, alebo tajomstvo hodvábu

Priadka morušová, alebo tajomstvo hodvábu

Na LoveSilkSK ponúkame, ako my nazývame, hodvábne nebo. Viete však odkiaľ prišiel vlastne ten hodváb?

Tak, ako väčšina dobrých a kvalitných vecí a materiálov, aj hodváb sa môže pýšiť prírodným pôvodom. Presnejšie povedané, živočíšnym. Za hodvábom nachádzame jedného nevýrazného, ale za to vzácneho motýľa, ktorý sa nazýva priadka morušová. Prostredníctvom konceptu Love Silk deklarujeme, že hodváb je prírodný materiál, ktorý je možné využiť skutočne všestranne.

Ako je možné, že z motýľa sa stane tak kvalitný materiál?

Vo svojej podstate veľmi jednoducho. Vlákno látky zvanej hodváb spriada práve už spomínaná priadka morušová. Tento motýľ, respektíve do toho momentu ešte stále larva, opriadi zámotkom, alebo inak nazývané aj kokón. Každý jeden z týchto kokónov dokáže dosahovať dĺžku až neuveriteľných viac ako jeden a pól metra hodvábneho vlákna.

Koľko je potrebných takýchto zámotkov, alebo kokónov priadky morušovej na výroby jednej jedinej blúzky?

Súčasťou LoveSilkSK sú nielen gumičky do vlasov, či spiace masky, ktoré sú nielen praktické, ale aj príjemné na dotyk. Okrem drobných vlasových doplnkov ponúkame aj na LoveSilkSK aj hodvábne obliečky na vankúše. Zaujímavým faktom je, že na výrobu len jednej blúzky je potrebných až neuveriteľných 630 zámotkov, čo by sme mohli pripodobniť takej obliečke na vankúš.

Priadka morušová reprezentuje tak kvalitnú a stáročia, možno tvrdiť, že tisícročia ospevovanú a obľúbenú látku, akou je hodváb. Nemožno poprieť, že ľudia sa postupom času nesnažili nájsť nejakú inú, menej nákladnejšiu alternatívu hodvábu, respektíve živočícha, ktorý by bol schopný opriadnuť niečo podobné, no bezvýsledne. Niet sa však ani čomu čudovať, veď nie nadarmo na LoveSilkSK ospevujeme hodvábne nebo.

Zdroje

https://stromzivota.sk/enviro-komunita/blog-envirokomunity-stromu-zivota/priadka-morusova
https://encyklopediapoznania.sk/clanok/5871/o-hodvabe

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *