O hodvábe

Škodlivé látky v oblečení – ako si Škodlivé látky v oblečení – ako si nekupovať nekvalitu

Hodváb

Všetci občas poznáme takúto situáciu: Máme na výber dva kusy oblečenia, ktoré sú na pohľad veľmi podobné. V podstate spĺňajú naše očakávania, avšak ak si oblečieme každý z nich, zistíme, že sú úplne odlišné. A to predovšetkým v prípade, že je jeden kus o niečo drahší ako ten druhý. Áno, rozdiel je práve v materiály a je dôležité si vedieť správne vyberať.

Mohlo by sa zdať, že to, z čoho je vyrobené oblečenie, doplnky, či aj to, na čom spíme, nie je tá najdôležitejšia vec na svete. Pravdaže nie je, ale na kvalite rozhodne záleží, a to predovšetkým z dôvodu z rôznych škodlivých látok v oblečení. Nehovoriac o tom, že vám kvalitné oblečenie a tkaniny rozhodne dlhšie vydržia.

Práve my, spotrebitelia, sme zapríčinili, že dnes obrovské továrne produkujú tony oblečenia bez väčšieho prihliadnutia na jeho kvalitu. Mnohokrát sa stáva, že je oblečenie vyhotovené z materiálov, ktoré nie sú najlepšie pre našu planétu a ani pre pokožku. Preto je na mieste otázka – viete, čo nosíte a na čom spíte?

Rozhodne vás týmto článkom nechceme zastrašovať, ale je dobré sa nad tým aspoň trochu zamyslieť. Pretože ste v oblečení väčšinu dňa a na textíliách tiež spíte. Väčšinou ide o syntetické materiály a my vám teraz poradíme, ktorým materiálom je lepšie sa vyhnúť, pretože sú škodlivé pre pokožku a tiež pretože nie sú ekologické:

Polyester – je to síce jeden z najpopulárnejších materiálov, ale je dôležité upozorniť na to, že pri jeho používaní naša pokožka veľmi ťažko dýcha. Taktiež predovšetkým pri vyšších teplotách na jar a v lete sa z oblečenia a doplnkov uvoľňujú chemikálie, ktoré sa absorbujú do pokožky. Polyesterové oblečenie môže spôsobiť podráždenie, vyrážky, svrbenie, ale aj ekzém. Hoci majú niektoré polyesterové textílie prímes ďalších látok, je lepšie sa mu úplne vyhnúť.

Viskóza (rayon) – toto vlákno je vyrobené z celulózy, čo už samo o sebe neveští nič dobré. Ide o drevnú buničinu. Výroba tohto materiálu je nebezpečná a môže tiež pre telo vylučovať látky, ktoré spôsobujú bolesti hlavy, ale aj nespavosť, ak vo viskóze spíte.

Nylon – sa nachádza v ponožkách, pančuchách a spodnej bielizni či doplnkoch, ktoré nosíme každý deň. Oblečenie z nylonu však neabsorbuje pot, čo spôsobuje nepríjemný zápach, ale tiež infekcie. Častokrát bývajú tieto materiály viacnásobne farbené rôznymi toxickými farbami.

Akryl – látka, z ktorej je tento materiál vyrobený – čiže akrylonitril sa môže za istých podmienok dostať taktiež do pokožky a spôsobovať bolesť hlavy či nevoľnosť.

Spandex/lycra/elastan – výhodou týchto materiálov je síce ich pružnosť a niekedy sa im nevyhneme, ale tiež sú vyrobené zo škodlivých látok, ako je polyuretán (karcinogén). Kontakt s týmito materiálmi môže spôsobiť podráždenie pokožky. 

Hoci je niekedy ťažké odolať produktom, ktoré sú za nižšiu cenu, je dôležité si uvedomiť, že ide predovšetkým o naše zdravie. A v druhom rade aj o životné prostredie, ktoré je nemenej dôležité. Skúste sa čo najviac orientovať na výber prírodných materiálov – predovšetkým pri textíliách, ktoré používate často.

Jedným z úžasných materiálov, ktoré majú okrem iného aj fantastické benefity pre vašu pokožku, je 100 % prírodný hodváb. Ten je prirodzene hypoalergénny a priedušný. Vďaka tomu je odolný voči roztočom, plesniam, ale tiež kvasinkám a ďalším alergénom. Taktiež obsahuje aminokyseliny, ktoré sú fantastické na hydratáciu vlasov a pokožky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *