O hodvábe

Aké typy hodvábu poznáme?

Viete, že nepoznáme iba jeden typ prírodného hodvábu? Faktom je, že rôzne priadky vyrábajú rôzne typy hodvábu a ďalej takýto prírodný hodváb rozlišujeme aj podľa kvality samotnej priadze či spôsobu jej výroby. Pre začiatočníkov môže byť ťažké orientovať sa vo všetkých druhov, avšak v tomto článku vám tie najdôležitejšie v krátkosti popíšeme. Samotné druhy sa totiž líšia svojimi vlastnosťami, čo je dobré vedieť predovšetkým vtedy, ak prírodný hodváb obľubujete alebo plánujete nosiť.

Hodvábna maska na spanie a hodvábny vankúš.jpg

Predtým, ako však začneme je dôležité spomenúť ešte jeden dôležitý fakt. Moderný priemysel priniesol množstvo syntetických materiálov a napodobenín. Práve preto si dávajte pri výbere veľký pozor na pojmy, ako je napríklad hodvábna látka. Môže ísť o rôzne zmesy, ktoré však v konečnom dôsledku častokrát kopírujú ceny prírodného hodvábu. Mnohokrát potom v konečnom dôsledku zaplatíte viac za menej kvalitnú látku. Dôkladne preto čítajte v zložení, o aký druh materiálu sa jedná.

Na rozdiel od umelého hodvábu môže byť prírodný hodváb získaný iba z kukly hmyzu vylučujúceho hodváb. Všetky tieto čisté, prírodné materiály sa vyznačujú vynikajúcimi vlastnosťami čistého hodvábu.

Morušový hodváb

Morušový hodváb je s veľkou pravdepodobnosťou práve to, čo si predstavíte, ak sa povie prírodný hodváb. Práve tento pojem je najviac spájaný s vláknom, ktorý produkuje priadka morušová (Bombyx mori). Jedná sa o domestikovaného nočného motýľa, ktorý je chovaný už tisíce rokov z voľne žijúcich druhov.

Morušový hodváb sa častokrát označuje aj ako „kultivovaný hodváb“. Priadka morušová si vyžaduje osobitnú starostlivosť – vo veľmi špecifických klimatických podmienkach sa vykrmuje na listoch moruše a keď príde čas, jemne sa ručne ukladá do špeciálnej kuklenej komory, aby bol jej zámotok dokonalý a symetrický. Každý kokon je vyrobený z vlákna dlhého až jeden kilometer. Vlákna sú veľmi jemné a dokonca aj v surovej forme majú výrazný lesk hodvábu. Väčšina prírodného hodvábu na trhu pochádza práve z priadky morušovej a v konečnom dôsledku sa jej hodváb využíva na širokú škálu hodvábnych tkanín.

Divoký hodváb

 

Hodvábna gumička do vlasov čierny onyx

Priadka morušová nie je jediným tvorom, ktorého zámotky možno použiť v textíliách. Vo voľnej prírode žijú aj iné priadky morušové, ktoré nám dávajú látky známe ako divoký hodváb. Kým v západných krajinách je tento druh hodvábu cenený menej, napríklad v Indii je to práve naopak. Divoký hodváb je vlastnosťami o niečo tuhší a má rustikálnejší vzhľad. Častokrát má tento hodváb aj o niečo viac tlmený odtieň čo znamená, že farby na ňom vyniknú menej dobre. Na druhej strane je však ľahší a vzdušnejší než ktorýkoľvek iný hodváb. Medzi najbežnejšie druhy divokého hodvábu patrí hodváb eri, hodváb muga a hodváb tussar.

 

Keďže sa ročne vyprodukuje oveľa menšie množstvo divokého hodvábu v porovnaní s hodvábom prírodným, je ťažšie ho zohnať. V konečnom dôsledku je však potom o niečo lacnejší.

Eri hodváb

Tento druh prírodného hodvábu je spriadaný z kukiel priadky morušovej, ktorá sa nazýva Samia cynthia. Jej výroba je známa predovšetkým v Thajsku a v Indii a tento hodváb patrí medzi najkvalitnejšie divoké hodváby. Kulky sa na rozdiel od iných druhov hodvábu spracuvávajú až po vzídení, preto sa tiež prezýva prírodný hodváb.

Tusársky hodváb

Hodváb Tussar je tiež známy pod názvami tussah, tassar, tasar a kosa hodváb. Pochádza z kukiel molí rodu Antheraea. Prirodzená farba tusarového hodvábu je zlatobéžová, ale častokrát sa tiež farbí. Čo sa týka vlastností, tento hodváb je o niečo tuhší a využíva sa napríklad na výrobu sárí.

Muga hodváb

Hodváb Muga sa vyrába výlučne v Assame. Medzi jeho špecifické vlastnosti patrí predovšetkým to, že má krásny zlatý odtieň a niektorí ho dokonca považujú za posvätný. Patrí medzi najdrahší z prírodných divokých hodvábov. Muga je produkovaný priadkou morušovou, ktorá sa volá Antheraea assamensis. Tkaniny z muga hodvábu sú lesklé a veľmi odolné. Historicky boli vyhradené na použitie kráľovskými rodinami.

Pradený hodváb

Spracovaním kukly vzniká taktiež odpad vo forme extra kúskov hodvábneho vlákna. Tieto zvyšky sa však v priemysle nelikvidujú, ale spriadajú sa do vlákna ako je bavlna alebo vlna. Hodvábna priadza, ktorá je výsledkom, sa zvyčajne používa na výrobu hodvábnych tkanín, ako sú noil a schappe. Pradený hodváb nie je taký lesklý ako klasický hodváb, ale má tie isté úžasné vlastnosti: Je mäkký, ľahký a pohodlný a necháva pokožku dýchať. Má však drsnejší vzhľad a je menej jemný, takže je skvelý na každodenné oblečenie. Pradený hodváb môže byť v podstate vyrobený z akéhokoľvek druhu hodvábneho odpadu, a to z hodvábu priadky morušovej alebo aj divokého hodvábu.

Hodváb Dupioni

Tento hodváb pochádza z morušky, no technologicky sa líši od obyčajného hodvábu a používa sa výlučne na tkanie hodvábnej špeciálnej látky zvanej dupioni – na iné druhy hodvábnej tkaniny sa nepoužíva. Vzniká, ak dve priadky morušové spriadajú svoje zámotky vedľa seba, vďaka tomu dokážu vytvoriť dvojitý zámotok. Ten sa však  nedá odvinúť bez pretrhnutia hodvábneho vlákna. Takýto hodváb musí byť čiastočne spriadený, vďaka čomu je výsledkom nepravidelná niť s drobnými žmolkami. Je teda vytvorený zámerne. Tento hodváb je obľúbený pre svoj charakteristický vzhľad a zaujímavú farebnú paletu, taktiež veľmi dobre zvláda farbivá.

Na trhu v konečnom dôsledku existuje veľké množstvo hodvábu, ale práve toto sú tie základné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *