O hodvábe

Ako sa šetrne starať o hodváb

Ak máte produkty z hodvábu, určite si vyžadujú určitú dávku špeciálnej starostlivosti. V každom prípade starostlivosť o tieto produkty nie je taká komplikovaná, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Stačí iba vedieť, ako na to. My vám v tomto článku povieme niečo viac o tom, čo je dôležité pri starostlivosti o hodvábne produkty, aby si zachovali svoju kvalitu a krásny vzhľad.

V prvom rade jednoznačne závisí od toho, aký produkt z hodvábu máte. Gumička do vlasov bude vyžadovať menej starostlivosti ako napríklad obliečky. Avšak keď budete aj s ňou správne zaobchádzať, bude dlho krásna. Tu je niekoľko základných rád, ako sa správne starať o hodvábne produkty:

Zásady pri praní hodvábnych produktov

Ak si necháte produkty vyčistiť v čistiarni, určite tým nič nepokazíte. Práve naopak, je to tá najjednoduchšia voľba. Samozrejme, produkty môžete prať bez problémov aj v domácich podmienkach. Je však lepšie ich prať vždy ručne. Radšej zabudnite na automatickú práčku, taktiež je lepšie vyhnúť sa žmýkačke alebo sušičke na prádlo.

Prípadne je pri praní v práčke vhodné zvoliť režim ručného prania. Najvhodnejšie je taktiež používať prací prášok s neutrálnym Ph, ktoré je určené výhradne na hodváb. Hodí sa tiež použitie vlasového šampónu. Prášok alebo šampón nechajte pôsobiť 5 minút a následne produkt jemne preperte. Hodváb určite nenechávajte zbytočne dlho namočený vo vode. Taktiež určite vynechajte chlórové bielidlo na čistenie hodvábu. Po prepraní hodváb prepláchnite v studenej vode. Určite nepoužívajte aviváž.

Žmýkanie a sušenie hodvábu

Žmýkanie a sušenie hodvábnych produktov nebude o nič zložitejšie ako ich pranie. Jednou z najdôležitejších vecí je, že produkty je lepšie nežmýkať skrútením. Namiesto toho ich jemne vytlačte, môžete tiež použiť uterák. Hodváb vystrite na suchý uterák, prípadne ho nechajte vyschnúť vyvesený v rovnej polohe. Hodvábne produkty nie je vhodné sušiť na sušiaku s nerovným alebo farebne nestálym povrchom. Taktiež sa môže stať, že ak by ste hodváb sušili na slnku alebo na vykurovacích telesách, farba vybledne.

Žehlenie hodvábnych produktov

Hodvábne produkty je najvhodnejšie žehliť na teplote, ktorá je priamo prispôsobená hodvábu – funkcia sa volá silk. Použite tenkú bavlnenú látku alebo uterák, cez ktorý produkt žehlite. Žehlenie je vhodnejšie z rubovej strany alebo ešte za vlhka. produkt radšej nekropte, aby na ňom zbytočne nevznikali flaky. Taktiež nepoužívajte paru.

Ako sa postarať o škvrny na hodvábnych produktoch

Ak sa na produkte objaví škvrna, určite sa o ňu postarajte čo možno najskôr. Akúkoľvek škvrnu najskôr vypláchnite studenou vodou. taktiež je dobré použiť biely ocot. Ak ide o mastnú škvrnu, tú odstránite napríklad púdrom, a to tak, že púder posypete na škvrnu, potom ju vložte medzi dobre savý papier, prežehlíte a preperiete. Krv môžete odstrániť tak, že produkt vložíte do studenej vody a premyjete ho s pracím prípravkom vhodným na čistenie hodvábu.

Nosenie hodvábnych produktov

Pri nosení hodvábnych produktov určite dbajte na to, aby ste ich netreli o šperky. Napríklad ak sa jedná o vankúše, je vždy lepšie zložiť retiazky či náušnice. Ak by hodváb prišiel do kontaktu s alkoholom, môže sa taktiež poškodiť. Preto sa radšej vyhýbajte priamemu kontaktu s parfumom či lakom na vlasy.

Ak sa natriete samoopaľovacím produktom, radšej vynechajte kontakt s hodvábnym produktom na zhruba 8 hodín, a to tiež pokiaľ sa jedná len napríklad o hodvábnu masku na oči. Taktiež je vhodné, ak majú hodvábne produkty prístup vzduchu, skladujte ich preto na miestach, ktoré často otvárate a vetráte.

Radšej ich neskladujte v plastových obaloch, pretože tie zbytočne zadržujú vlhkosť a môžu spôsobiť pleseň. Pri všetkých textíliách bude vždy účinná aj sušená levanduľa vo vrecúšku. Tak, ako každý produkt, ktorý si chcete zachovať, treba sa správne starať aj o hodváb. Stačí si však osvojiť niekoľko jednoduchých zásad a produkty vám vydržia veľmi dlho.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *